Saturday, January 8, 2011

Pekeliling Akhir Tahun 2010 (Disember)


TAM /pekeliling:12-10
28hb. 12.2010

الْسَّلَامُ عَلَيْكُم وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Ibu bapa atau Penjaga
Kepada Anak-Anak Tahfiz Al-Muqarrabin.

Tuan:
Pekeliling Akhir Tahun 2010 (Disember)
1 . Makluman  Cuti : Untuk makluman ibu bapa atau penjaga, cuti akhir tahun tahfiz bermula pada 28hb.12.2010( Selasa ) jam 2.00 ptg sehingga 08hb. Jan 2011( Sabtu ). Bagi anak-anak asrama dikehendaki ke asrama sebelum jam 10 mlm hari tersebut dan bagi pelajar luar akan bersekolah seperti biasa pada hari Ahad 09hb. Jan 2011. Pihak tahfiz mengharapkan ibu bapa atau penjaga dapat merancang cuti anak-anak dengan sebaik mungkin serta dapat menghantar anak kembali ke tahfiz pada waktu yang telah ditetapkan.
2 . Program Syahadah & Ulangtahun ke 5 TAM : Untuk perhatian ibu bapa atau penjaga, tahfiz telah merancang untuk mengadakan Program Penganugerahan Syahadah kepada pelajar tahfiz sama ada dalam bidang tahfiz mahupun akademik, majlis syahadah kali ini diadakan serentak dengan sambutan ulang tahun ke 5 TAM. Pihak tahfiz mengharapkan ibu bapa dapat meluangkan masa untuk bersama-sama pihak tahfiz pada program tersebut. Bersama ini disertakan surat jemputan program tersebut untuk perhatian dan tindakan ibu bapa penjaga.
3 . Taqwim Tahfiz : Bersama ini juga dilampirkan taqwim tahunan tahfiz untuk tindakan dan perhatian ibu bapa atau penjaga.Pihak tahfiz amat berharap agar ibu bapa atau penjaga dapat merancang program seperti cuti dan sebagainya dengan tidak menganggu proses pengajian anak-anak di tahfiz. Segala cuti dan kesulitan yang membabitkan masa persekolahan anak-anak di tahfiz memerlukan keizinan dan kebenaran dari pihak tahfiz terlebih dahulu. Jika anak-anak tahfiz gagal untuk mematuhi peraturan dan adab-adab tahfiz tindakan disiplin berdasarkan undang-undang tahfiz akan dikenakan. Anak-anak juga diwajibkan mengikuti segala program anjuran pihak Tahfiz.  HARAP MAKLUM.
4 . Sasaran Pembelajaran: Pihak tahfiz telah menguatkuasakan sasaran pembelajaran untuk anak-anak tahfiz terutramanya dalam bidang tahfiz sama ada hafazan, bacaan dan qiraati. Hal ini adalah bertujuan meningkatkan motivasi dan kesunguhan anak-anak dalam belajar disamping selaras dengan peraturan tahfiz. Oleh yang demikian, ada anak-anak yang takut dan bimbang akan sasaran ini. Kerjasama ibu bapa dan penjaga amatlah diperlukan dalam menjayakan sasaran tersebut, terutamanya semasa cuti persekolahan.

5 . Kesihatan Pengerusi : Untuk makluman ibu bapa atau penjaga pengerusi tahfiz, Pn. Hjh. Dahiah bt. Daud akan bercuti sehingga ke satu tarikh yang sepatutnya. Hal ini disebabkan nasihat doktor berkaitan pembedahan di bahagian kepalanya pada 20hb. 12 2010 lalu. Meskipun begitu, kesihatan beliau agak stabil dan semakin pulih. Sama-sama kita doakan semoga  Allah sembuhkan beliau.
6.  PMR& SPM : Pihak Tahfiz Al-Muqarrabin telah merancang satu taqwim khusus untuk anak-anak yang akan menduduki Peperiksaan Menengah rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Taqwim tersebut akan di keluarkan pada awal sesi persekolahan nanti pada 09hb. Jan 2011.Untuk tindakan  ibu bapa kepada anak-anak yang akan menduduki peperiksaan PMR pada tahun 2011 mestilah menyediakan kelengkapan pendaftaran peperiksaan seperti berikut: 1 salinan I/C, 1 salinan sijil kelahiran dan bayaran pendaftaran sebanyak RM 80.00 ringgit. Untuk anak-anak yang akan menduduki peperiksaan SPM akan diberitahu kemudian.
7.  Laman Web Tahfiz : Untuk pengetahuan ibu bapa atau penjaga, pihak Tahfiz Al-Muqarrabin telah membina satu laman web rasmi bagi memaklumkan perkembangan terkini tentang aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh tahfiz setiap masa dan memberikan satu ruang baru bagi ibu bapa atau penjaga mengajukan soalan untuk permasalahan yang memerlukan kepastian. Selain itu juga, bermula tahun 2011 segala perkara berkaitan penyuratan dan borang seperti borang cuti, pekeliling, borang kemasukan pelajar dan takwim boleh dimuat turun, dicetak, dilengkapkan kemudian dihantarkan ke pejabat tahfiz untuk tindakan selanjutnya. Oleh itu, ibu bapa atau penjaga tidak perlu lagi bersusah-payah mendapatkan borang tersebut di pejabat. Ibu bapa atau penjaga boleh melayari laman web rasmi tersebut di alamat ini :http://tahfizal-muqarrabin.blogspot.com
8. Asrama Tahfiz : Peraturan keluar masuk pelajar asrama iaitu penggunaan kad keluar masuk. Peraturan ini menghendaki ibu bapa menyerahkan kad kepada warden atau guru bertugas sebelum mengambil anak dan mengambil semula kad selepas menghantar anak. Mana-mana ibu bapa yang tidak membawa kad tersebut semasa mengambil anak, tidak akan dibenarkan membawa keluar anak.
9. Pekeliling : Ibu bapa atau penjaga perlu mengambil cakna  akan pekeliling yang dikeluarkan oleh pihak tahfiz. Hal ini kerana, setiap perkara yang berlaku dalam tahfiz akan diberitahu melalui pekeliling yang dikeluarkan. Jesteru, besar harapan tahfiz jika pihak ibu bapa atau penjaga dapat membaca setiap pekeliling yang tahfiz keluarkan bagi mengelakkan ketidaksampaian maklumat.

BERILMU BERAMAL MENURUT AL-QURAN--- Tekan icon untuk download ----
Nama Dokument : Pekeliling Akhir Tahun 2010 (Disember)
Saiz Dokument :43 kb
Type : Word

No comments:

Post a Comment